Onsdag 22.01.2025

Høringsprovokatør | Fondsflukten fortsetter

Et nyhetsbrev om bank og finans i endring

God morgen!

God morgen. Velkommen til ukens FinShift.

Videresend gjerne også nyhetsbrevet til en venn eller kollega!

Jörgen Skjelsbæk

Journalist i BankShift


I dagens utgave får du lese mer om:

1.  Tvil om allmennyttige formål

2.  Fondsemigranter

Vil du lese alle BankShifts nyheter som blir omtalt her?

SAMFUNN

Høringsprovokatør

Leverer friskt høringssvar: Espen Sirnes, førsteamanuensis i finans ved Handelshøgskolen UiT.
Foto: Unsplash / Getty Images - Universitetet i Tromsø

Hva er saken? Sparebankutvalgets rapport, som ble lagt frem i november, skulle først og fremst gi svar på om kapitalstrukturen i norske sparebanker var i henhold til EUs bankregelverk.

Da «worst case»-scenarioet – at alle sparebanker med egenkapitalbevis måtte bli aksjebanker – ikke ble virkelighet, ble interessen raskt flyttet over til et helt annet tema: forslaget om å fjerne sparebankenes mulighet til å dele ut kundeutbytte fra grunnfondskapitalen.

Selv om det ikke var et av utvalgets opprinnelige hovedoppdrag, har det i ettertid fremstått som det absolutt viktigste temaet i debatten.

Utvalget mente at tradisjonen med å bruke overskuddet på sparebankenes selveide egenkapital som gaver til allmennyttige formål er blitt så svekket etter at kundeutbytteordningen ble innført, at den nå må fjernes.

Om dette er en riktig konklusjon, har det så blitt argumentert for og imot i to måneder.

Hvorfor er dette interessant? Da BankShift nylig begynte å se nærmere på høringssvarene som har kommet inn, var det et som virkelig pekte seg ut.

Espen Sirnes, førsteamanuensis i finans ved Handelshøgskolen ved Universitetet i Tromsø, valgte nemlig å gå til angrep på hele ideen med at bankene skal drive med å betale ut penger til allmennyttige formål.

«Denne ordningen er en anakronisme, og utdelingene er uansett i all hovedsak markedsføringsverktøy. Hva enn målene er, er sparebankstiftelsenes allmennyttige utdelinger antakeligvis ikke særlig effektive instrument til å nå dem», skrev Sirnes i sitt høringssvar.

– Det er uklart i hvilken grad de allmennyttige midlene går til allmennyttige formål: hva er markedsføring og hva er nyttige bidrag til samfunnet? Det er god grunn til å tro at det er mye av det førstnevnte, svarte Sirnes direkte til BankShift.

Han mener at myndigheter og støtteordninger er bedre skikket til å ta seg av tildeling av penger til allmennyttige ting og at «sparebankstiftelsen» egentlig kan likestilles med en sparebanks markedsføringsbudsjett.

Sirnes sier også at han ikke nødvendigvis vil avskaffet utdelingen til allmennyttige formål, men skjønner ikke helt hvorfor det brukes så mye ressurser på å bevare dagens modell.

Hva er konsekvensen? Det er nok ikke så veldig så stor sjanse for at Sirnes’ innspill vil føre til en omfattende endring av utvalgets forslag når Finansdepartementet begynner å gå gjennom høringssvarene.

Ikke minst fordi utvalgsleder, BI-professor Tore Bråthen, er av den meningen at kundeutbytte kan «være god markedsføring for sparebanken, men svekker bankens evne til å gi allmennyttige gaver der banken ble stiftet».

Muligens kan det ende med at kundeutbyttemodellen får leve videre i den endelige proposisjonen, men at hele modellen med utdeling til allmennyttige formål skulle komme i søkelyset i siste stund – det skjer ikke.

Men på en måte hadde det vært litt gøy, for Sirnes har jo et poeng når han spør om banker virkelig er best skikket til å avgjøre hva som er nyttige bidrag til samfunnet.

REGULERING

Fondsflukten fortsetter

SAM-sjef Jan Erik Saugestad meldte nylig at selskapet flytter norskregistrerte fond til Sverige. Foto: Fredrik Hjerling/Storebrand

Hva er saken? I forrige uke meldte Storebrand Asset Managment (SAM) at man har tatt en «strategisk beslutning» om å flytte alle verdipapirfond registrert i Norge til Sverige.

Dermed ble Norges største fondsforvalter, med rundt 1347 milliarder kroner under forvaltning, den siste av en rekke aktører som har tatt samme valg.

I fjor høst gjorde Alfred Berg det samme, mens Nordea flyttet sine norskregistrerte fond til Finland.

Fellesnevneren er at alle opplever at rammevilkårene skiller seg mellom Norge og EU, og at den forskjellen gjør det til en ulempe å være i Norge.

Hvorfor er dette interessant? Norske særregler og den nåværende regjeringens manglende evne til gjøre noe med norske aktørers ønske om å få kjempe mot utenlandske konkurrenter på like vilkår, har vært en gjenganger hos FinShift, selv om nettopp fond sjelden har vært hovedtemaet her.

Særlig ettersom følgende sitat i Hurdalsplattformen tilsynelatende signaliserte en helt annen retning: «Vi vil legge vekt på at reguleringen av norsk banksektor ikke skal påføre mindre banker unødig strenge regulatoriske krav. Det er viktig å sikre likeverdige konkurransevilkår mellom små og store banker og mellom norske og utenlandske banker.»

Nå står det ikke fond, men bank i sitatet, men logisk sett burde ambisjonen ha vært den samme.

Så hva er det fondsforvalterne etterlyser? Sjefen i Verdipapirfondenes Forening (VFF), Bernt Zachariassen, løfter frem fire punkter i Dagens Næringsliv:

► Løpende beskatning på verdipapirfond i Norge, der Sverige og Europa kun har skatteplikt ved realisasjon.

► Distribusjon, herunder at Norge er ett av få land som i praksis har forbud mot returprovisjon.

► Regulatoriske forhold med negativ betydning. For å differensiere mellom store og små kunder må norske fond bruke andelsklasser. Sverige og andre land har større fleksibilitet ved at de for eksempel kan inngå inntektsdelingsavtaler.

► Utbytter fra selskaper utenfor EØS er skattepliktig på fondets hånd, mens i andre EØS-land er verdipapirfond skattefrie subjekter.

VFF-sjefen forklarer også at norske myndigheter på enkelte områder har gjort fortolkninger av det felleseuropeiske regelverket på fondsområdet som avviker fra det andre europeiske land har gjort.

Hva er konsekvensen? Etter Alfred Berg-flyttingen i fjor høst innkalte Finansdepartmentet til møte med bransjen. Siden da har det tydeligvis blitt jobbet hardt med å få til en endring.

På spørsmål fra Dagens Næringsliv, svarer statssekreter Geir Indrefjord at arbeidet er høyt prioritet og at regjeringen ønsker en sterk privat fondsforvaltningsbransje i Norge også i fremtiden.

«Om noen dager vil vi gi Finanstilsynet i oppdrag å utarbeide regelverk for å gi fondsbransjen tilgang til flere opplysninger i Folkeregistret, og vi har tidligere meldt at vi tidlig denne våren vil sende på høring et forslag om en ny og forbedret skatteløsning for rentefond. Samtidig jobber vi med de øvrige innspillene fra bransjen, også på skattesiden.»

Det er all grunn til å tro at ledelsen i Storebrand Asset Management bør ha vært rimelig oppdatert på departementets planer. At de likevel flytter, viser kanskje at troen på Vedum & Co vil klare å gjøre noe, ikke er særlig stor.

Med tanke på at SAM flytter når det ikke er mer enn åtte måneder igjen til et Stortingsvalg som etter alt å dømme ender med et regjeringsskifte, kan man jo lure på om troen på Listhaug og Solberg er så veldig mye større.

Vi har neppe sett den siste fondsforvalteren flytte fond ut av Norge.

SISTE SAKER DU BØR FÅ MED DEG:
Nå tar Lunar opp konkurransen med Firi
→ (+) Gikk konkurs med shopping-app – plukket opp av fintech
DNBs Sverige-sjef går av
→ (Debatt) En debatt om sparebankenes fremtid bør være uten falske premisser
→ (Debatt) La oss ikke skrive historien om bransjen som ble for rik
→ (+) Hackerens beste tips til norske banker
→ (+) Flekkefjord tar kontroll over regnskapsselskap og danner regionens største finanshus
→ (+) Myndighetene foreslår nytt register: – Kan fungere som et nyttig verktøy for banker
→ (+) Bankalliansen åpner egen antihvitvask-enhet før sommeren
Nordea ble svindlet for 2,6 millioner kroner ved hjelp av minibank-triks
Norges største fondsforvalter flytter norske fond til Sverige
→ (+) Eika måtte endre rutinene etter tilsyn hos sparebank: – Ville gjøre det enklest mulig for alle involverte
→ (+) Fusjonen hos Sparebank 1 Østlandet går som planlagt, men teknologisk kø skaper utfordringer for enkelte
 
Ble dette nyhetsbrevet videresendt til deg?