- FinShift
- Posts
- Onsdag 20.11.2024
Onsdag 20.11.2024
De store unngikk bank i ny kåring | Bankene beskytter sin betalingsjuvel
Et nyhetsbrev om bank og finans i endring
God morgen!
God morgen. Velkommen til ukens FinShift, som denne uken påbegynner sitt femte år som nyhetsbrev.
Videresend gjerne også nyhetsbrevet til en venn eller kollega!
Jörgen Skjelsbæk
Journalist i BankShift
I dagens utgave får du lese mer om:
1. Mobilbanker
2. Mobilbetaling
Vil du lese alle BankShifts nyheter som blir omtalt her?
De store unngikk bank i ny kåring
Sparebank 1 ble årets beste mobilbank i ny kåring
Hva er saken? Cicero Consulting har kåret Norges mobilbank for andre gang.
Den første kåringen fant sted for 3,5 år siden og selv om bruken av mobilbank var utbredt også den gang, har den økt betraktelig siden da.
I dag har 96 prosent av alle nordmenn under 65 år mobilbanken installert på telefonen sin og at mer enn ni av ti bruker mobilbanken minst én gang per uke, ifølge Mobilbankrapporten til Cicero.
– Tallene viser jo at bankene i enda høyere grad må fokusere på mobilbanken som hovedkanal. Så timingen var god for å gjennomføre en ny undersøkelse, sier Petter Nybakk, analysesjef i Cicero Consulting, som sammen med kollega Sivert Broll har vært ansvarlig for årets mobilkåring
Resultatet ble at de to største flyttet frem posisjonene.
Sparebank 1 stakk av med seieren, mens DNB tok andreplassen. I den første undersøkelsen for 3,5 år siden kom de som nummer to og tre.
Vinneren den gang var Sbanken, men etter den alt annet enn problemfrie lanseringen av ny mobilapp i vår, måtte konseptet til DNB ta til takke med et ras i rangeringen.
– Utfordringen for Sbanken er at det er en del funksjonalitet som rett og slett ikke er ferdig. De har klart å løfte ting over i den nye appen, men brukervennligheten er ikke på plass ennå, lød forklaringen til Nybakk.
Hvorfor er dette interessant? I forkant av undersøkelsen var det nok mange, FinShift inkludert, som hadde gjettet på at Bulder ville godt an til å vinne. Konseptet til Sparebanken Vest har vokst i rakettfart og på nesten alle punkter tatt over Sbankens rolle som den kule utfordreren i bankmarkedet.
I denne kåringen nådde de imidlertid ikke helt til topps, men tredjeplassen tett bak Sparebank 1 og DNB ble det. «Mobilbanken med en personlig følelse, som er tydelig på at det er kunden som er i sentrum», var Ciceros konklusjon om Bulder.
Men «kunden i sentrum» måtte gi tapt mot «mobilbank for alle» i denne kåringen.
– Vi har utgått fra hvordan den vanlige nordmann vil bruke mobilbanken. Hadde testen vært basert på mer teknologisk oppegående mennesker, så ville Bulder antageligvis vunnet. De treffer veldig godt med funksjonalitet for en slik gruppe, men mangler en del på andre områder, sier Nybakk.
Uansett er det imponerende at de to mobilbankene med flest kunder også er de som klarer å gjøre apper som
Hva er konsekvensen? Ifølge Cicero kan de 16 mobilbankene deles omtrent på midten, med en øvre halvdel der appene jevnt over er blitt bedre, og en nedre der lite har skjedd på 3,5 år.
Forhåpentligvis kan testen være en vekker både for banker og kunder. At åtte av ti kunder sier seg å være fornøyde med sine mobilbanker, gjenspeiler ikke det Cicero mener bankene leverer når det gjelder funksjonalitet.
Det står også i strid med funnene i Epsis årlige kundetilfredshetsundersøkelse tidligere i høst. I den kom det frem at en av fire bankkunder er så misfornøyde at de vurderer å bytte bank.
Ifølge Sivert Broll i Cicero er forklaringen enkel:
– Selv om mobilbanken er blitt det viktigste verktøyet, er den ikke en årsak til å bytte bank for nordmenn. Det er det pris som er.
Med to nye aktører, Heder Bank og Eika-konseptet Penni, som kommer på markedet det neste halvåret, håper vi at det ikke tar 3,5 år før neste mobilbanktest
For nykommerne, som begge skal posisjonere seg i det tøffe boliglånsmarkedet, kan det være verdt å notere seg at det må til litt mer enn å tilby bra betingelser for å lage en bra mobilbank.
Jumboplassen i årets kåring gikk til Himla, og omdømmet fra Cicero er ikke nådig: «… det er vanskelig å forstå hvorfor de i det hele tatt ønsker å tilby en mobilbank.»
Relaterte saker
→ (+) Stor test: Dette er Norges beste mobilbank
→ (+) Mobilbankvinneren: – Vi er i det segmentet som skal treffe folk flest, da føles det ekstra godt å ha truffet på nettopp det
→ (+) Mobilbanktesten 2021: Dette er Norges beste og verste mobilbank (Shifter)
→ (FinShift) Så lenge betingelsene er gode kan banken godt være mislikt
BETALING
Bankene beskytter sin betalingsjuvel
Eika, DNB og Sparebank 1 har alltid stilt opp på Vipps side i kampen mot Apple Pay. Foto og montasje: Jörgen Skjelsbæk
Hva er saken? Med noen uker igjen til lansering letter Vipps på sløret og viser frem en lommebok som ser ut til å være like rask til å betale med som Apple Pay.
Dermed ser selskapet ut til å levere på det som har vært sjefens mantra helt siden Apple åpnet NFC-teknologien i vinter: «Vi må bli like gode, ellers taper vi», sa Rune Garborg til Bankshift i april og har gjentatt budskapet en rekke ganger etter det.
Som FinShift var inne på i forrige uke er det å gjøre tæppingen like rask som med Apple Pay, ikke hele hemmeligheten. Det faktum at Vipps kan erstatte Apple Pay som foretrukken lommebok når man dobbeltklikker på telefonens sideknapp, er enda en avgjørende faktor.
Ifølge Garborg må de få Vipps-brukerne til å gjøre tre ting etter lanseringen:
1. Aktivere Vipps som betalingsmetode,
2. Gjøre den til «default»-valg i telefonen
3. Faktisk betale i en terminal
Vi kan nok anta at markedsavdelingen jobber ganske så intenst med å finne ut hvordan det budskapet skal spres så effektivt som mulig. Garborg har i hvert fall troen på at nordmenn er klare til å bytte ut plastkort med mobiltelefon.
– Modenheten for digitale betalinger i Norge er så høy at vi tror at den endringen kommer til å gå raskere i Norge enn i noe annet land tidligere, sa Garborg til BankShift denne uken.
Som klart største aktør på markedet har Apple og Apple Pay fått innta rollen som den store, stygge big tech-ulven både i EU og Norge. Vipps har flere ganger fortalt at man ikke har ønsket å bruke tid på å utvikle en lommebok for Android-telefoner før Iphone-versjonen også er på plass.
Derfor kan det være verdt å poengtere den dagen Vipps-lommeboken lanseres tar den også opp konkurransen med Google Pay, Samsung Pay og de andre lommebøkene som finnes i Android-universet.
Hvorfor er dette interessant? Etter at Apple i januar endret sitt standpunkt om NFC, var Vipps raskt ute med å melde at tæpping skulle være på plass før årsskiftet. At den tidsrammen ser ut til å holde, er faktisk ganske så imponerende.
FinShift er imidlertid nesten enda mer imponert over hvordan betalings-Norge i det stille ser ut til å ha lagt til rette for at Vipps og norske interesser skal mest få mest mulig ut av Vipps-lanseringen.
► Ved lanseringen vil BankAxept være det eneste alternativet å betale med.
► Bankene som er med fra start er DNB, Sparebank 1-alliansen og Eika Gruppen. De tre aktører, som inn i det siste har sagt nei til at kundene skal få bruke Apple Pay.
Norske butikker takker og bukker nok over at «deres» betalingsalternativ i en periode blir det eneste tilgjengelig.
BankAxept har nå sikret seg innpass i både Apple Pay og Vipps. Begge aktører aksepterer en løsning der betalingsterminalen kan velge foretrukket betalingsnettverk, hvis kortet er et kombikort med både BankAxept og Visa.
At BankAxept i tillegg blir eneste betalingsmetode i en periode må nok betegnes som en fin bonus.
Øyvind West Brekke, administrerende direktør i BankID BankAxept er i hvert fall optimistisk til at det tilstedeværelsen i begge lommebøkene skal kunne bedre styrkeforholdet mellom BankAxept og de internasjonale kortgigantene.
– Det som er viktig for oss er volum. Da hjelper det å være på plass i den lommeboken som allerede har et stort volum, og i den som ventes å få det, sier Brekke i BankShift.
For Vipps er derimot viktig at Visa og Mastercard blir lagt til i lommeboken så raskt som mulig. Målet er nemlig at nordmenn som drar på utenlandsferie til sommeren skal bruke Vipps til å betale med i både Spania og Hellas. Det går ikke uten de internasjonale kortnettverkene.
Og når det gjelder bankene som blir først med å la kundene ta i bruk Vipps for tæpping i butikk, er det jo logisk at det blir den gjengen som sterkest har forsvart Vipps’ rettigheter i kampen mot Apple.
Hva er konsekvensen? FinShift har hele tiden ment at Vipps største sjanse til å bli en nordisk vinner på mobile lommebøker, ligger i å overbevise dem som ikke har begynt å betale med mobiltelefonen.
Nå blir nesten alt lagt til rette for at nettopp disse bankkundene skal få mulighet til å prøve ut Vipps før de får sjansen til å bli vant til Apple Pay.
DNB har riktignok lovet Apple Pay til sine kunder før årsskiftet og er klare på at den jobben er noe som foregår uavhengig av når Vipps-lanseringen finner sted.
Men med tanke på hvor sterkt DNB har stått bak Vipps, mener FinShift det er usannsynlig at Norges største bank skulle åpne opp for Apple Pay før Vipps har kunnet lansere sin løsning.
Hva så med de vante Apple og Google Pay-brukerne? Må de regnes som tapt for Vipps? Ikke nødvendigvis. Her kommer nemlig kundeklubber, ønskelister og andre ting som bidrar til å bygge et Vipps-fellesskap utover den direkte betalingen.
Det er slik Apple Pay har lyktes i USA og det er slik Rune Garborg håper på å kunne få overtaket i betalingskampen.
– En betaling i seg selv er blitt så enkel at det nesten ikke lar seg gjøre å konkurrere med forenkling. Men som en sterk lokal aktør kan vi skreddersy produkter som vil være vanskeligere for en stor internasjonal aktør å få til.
Relaterte saker
→ Se – her betales det med Vipps i stedet for Apple Pay
→ Håper Vipps-lansering skal snu vond trend for BankAxept
→ (FinShift) Sideknappen som kan bli hovedsporet for Vipps
→ (FinShift) Bankene står fjellstøtt bak Vipps – men tid kan være viktigere enn penger
→ (+) Rune Garborg: – Nå åpnes hele Europa for enkle betalinger med Vipps Mobilepay
→ (+) Vipps og Mobilepay samler styrkene på én plattform: – Timingen er perfekt
→ (+) DNB vil tilby ApplePay til norske kunder
SISTE SAKER DU BØR FÅ MED DEG:
→ Tok imot nye kolleger på blå løper
→ 16 anbefalinger: Slik kan trygge og enkle betalinger for alle sikres fremover
→ (+) DNB kritisk til myndighetenes kontant-iver: –Vi møter dette med viss skepsis
→ Oppfordrer bankene til å gjøre endringer i BankID
→ (+) Banksjefen ledet selv overgang fra EK-bevis til børs i 2010: – Det er ingen vei tilbake inn i egget
→ (+) Nordea i høy beredskap før flytting av 235.000 kunder: – Har et stort register med reserveplaner
→ (+) DNB-topp slår gründer-alarm
→ (+) Etter ett år ved roret tar Kræmer frem sparekniven: – Har gode forutsetninger for å beholde kompetansen
→ Aksel Lund Svindal og Ertvaag-familien er med når Heder Bank henter 55 millioner kroner
→ Jekker ned renten for de med lavest belåningsgrad: – Konkurransen er hard over hele linjen
→ (+) Skyhøy gjennomtrekk og løpske kostnader i den lille Trondheim-banken: – →Vi har en del kvartaler å ta igjen
→ Startup inngår avtale med BankID: – Hadde ikke klart å flytte 800.000 kunder uten deres hjelp
→ Undersøkelse: DNB er blant landets mest «arrogante»
→ (+) Her er de viktigste lærdommene til Arild Andersen etter 23 år i Handelsbanken
→ Obos-banken henter ny finansdirektør fra egne rekker
Ble dette nyhetsbrevet videresendt til deg?