Onsdag 19.06.2024

Vipps utvider vennekretsen | Apple slår inn på nye betalingsveier

Et nyhetsbrev om bank og finans i endring

God morgen!

God morgen. Velkommen til ukens FinShift.

Videresend gjerne også nyhetsbrevet til en venn eller kollega!

Jörgen Skjelsbæk

Journalist i BankShift


I dagens utgave får du lese mer om:

1. Nordisk grenseoverskridelse

2. Global grenseoverskridelse  

Vil du lese alle BankShifts nyheter som blir omtalt her?


 

BETALING

Vipps utvider vennekretsen

Å vippse en danske blir en dyr fornøyelse, men valutaforskjellen er et større problem enn avgiften Vipps tar ut for å gjennomføre en grensekryssende betaling. Foto: Vipps

Hva er saken? Med lanseringen av grensekryssende vennebetalinger til dansker og finner kan Vipps Mobilepay for alvor kalle seg for et nordisk selskap.

– «Cross-border payments» er helt avgjørende for at vi skal få tatt ut potensialet i fusjonen, sa Vipps Mobilepay-sjefen Rune Garborg til BankShift tidligere i år.

Dermed kan 11,6 millioner brukere av Vipps i Norge og MobilePay i Danmark og Finland sende penger til hverandre kun ved bruk av telefonnummer.

Hvorfor er dette interessant? Rune Garborg er jo som kjent opptatt av forenkling og sammenlignet med bankenes omstendelige IBAN-nummer som må til for å få sendt penger til utlandet, er det å dra opp Vipps-appen og taste inn et telefonnummer utvilsomt en stor forenkling.

Men når vennebetalingene nå begynner å gå til utlandet, betyr det også at Vipps har måttet endre på et annet punkt. Vennebetalinger kan ikke lenger være gratis. Skal de passere en grense, må de koste penger.

Det er i seg ikke så rart. Norske vennebetalinger er konto-til-konto-betalinger, mens vennebetalinger til utlandet bruker betalingsnettverkene til de store kortselskapene. Og når Visa eller Mastercard brukes til noe, er det ikke gratis.

Så spørs det om kostnaden kan virke avskrekkende for noen? Vipps melder at å vippse til danske og finske venner vil koste fire prosent av sendt beløp. Det betyr at det koster 40 kroner å vippse 1000 kroner til utlandet. De fleste banker tar en fast avgift på 30–35 kroner for en utenlandsbetaling.

I tillegg vil svensker i løpet av høsten få mulighet til å laste ned Vipps-appen, slik at også de blir en del av et nordisk vennebetalingsunivers.

– Vi har som mål å forenkle hele den nordiske regionen. Sverige er det største landet og svensker skal selvfølgelig også kunne ta del i dette, sier Garborg.

Hva er konsekvensen? Rune Garborg slår fast at: «Målet vårt er først og fremst å forenkle det å dele regningen etter et måltid med nordiske venner, vippse en danske for en kopp kaffe eller sende en pengegave til niese i Finland».

I den sammenhengen vil selvfølgelig ikke noen kroner i en avgift spille rolle. Det som svir med å vippse en danske for en kopp kaffe i København vil jo uansett være det faktum at den danske kronen er verdt rundt 50 prosent mer enn den norske.

De kronene vil nok heller ikke avskrekke når den mobile lommeboken kan begynne å brukes til betaling hos butikker og organisasjoner i alle tre land.

Tvert imot. Et besøk på et gigantisk, dansk loppemarked i påsken, kunne fort ha blitt en mye dyrere affære for FinShift om Vipps-appen hadde kunnet brukes på lik linje med Mobilepay.

Den effekten vil neppe være til stede på samme måte om du sitter i Bergen og skal sende penger til Helsinki, selv om det nok for de aller fleste vil være både raskere og enklere å bruke Vipps enn nettbanken.

BETALING

Apple dropper BNPL og lanserer QR-koder

Ikke en gang en QR-kode blir seg helt lik når den har vært innom Apples design-mnennesker. Foto: Apple

Hva er saken? Det skjer mye hos «eple-gjengen» for tiden. Selv om det ikke er mer enn en uke siden Apples nye vennebetalingstjeneste på steroider – «Tap to Cash» – var tema i FinShift, føles det nødvendig å ta en runde til på ytterligere et par nyheter fra tech-giganten i California.

► Utviklerkonferansen WWDC bidro med enda en interessant nyhet. I det nye operativsystemet IOS 18 som kommer i høst. lanserer Apple en egen QR-kodeløsning som gjør det mulig å betale med Apple Pay også utenfor MacOS-/Safari-universet.

► Den andre er selvfølgelig mandagens beskjed om at Apple legger ned tjenesten Pay Later bare et drøyt år etter at den ble lansert i USA. Muligheten til å gjennomføre kjøp med utsatt betaling i USA ble stoppet med umiddelbar virkning.

Hvorfor er dette interessant? Om vi begynner med Pay Later-nedleggelsen. Både da tjenesten ble lansert i 2022 og tatt i bruk i USA i mars i fjor, ble det sett på som at Apple nå virkelig var på vei til å gjøre livet vanskelig for store BNPL-aktører som Klarna, Affirm og Afterpay.

Et år senere er det bildet snudd på hodet. Uken før meldingen om nedleggelsen kom, kunne Apple meddele at Affirm tvert imot blir et betalingsalternativ i Apple Pay etter at IOS 18 er lansert – i hvert fall for amerikanske brukere.

I sin offisielle uttalelse skriver Apple:

«Senere i år vil brukere over hele verden få tilgang til avbetalingslån gjennom både tilbydere av kreditt- og debitkort, så vel som utlånere, når man sjekker ut med Apple Pay. Med introduksjonen av disse nye, globale lånetilbudene, vil vi ikke lenger tilby Apple Pay Later i USA».

Det betyr med all sannsynlighet at de BNPL-tilbud som både Visa og Mastercard har eksperimentert med plutselig vil få global spredning.

Til sammenligning er nyheten om at Apple lanserer en QR-kode som gjør Apple Pay tilgjengelig som betalingsmiddel ved netthandel på alle nettlesere og plattformer kanskje ikke den største, men også den er i aller høyeste grad rettet mot å gjøre Apple Pay-universet større.

Apple Pay som betalingsmiddel på nett har hittil vært sterkt koblet til den egne infrastrukturen med Safari og IOS.

Hva er konsekvensen? Med BNPL kan det virke som om til og med en gigant som Apple nådde en grense for risikoen det er verdt å ta for å bli best på noe.

Med Pay Later-løsningen opprettet Apple et eget datterselskap, Apple Financing LLC, og ble for første gang selv garant for BNPL-lånene, selv om Goldman Sachs og Mastercard bidro med prosesseringen av tilbudet. I takt med at tilsynsmyndigheter over hele verden har begynt å se på BNPL som et hvilket som helst lånetilbud, kunne det ha ført Apple inn på et regulatorisk område, som selskapet ser ut til å ha hatt lyst til å unngå.

Pay Later-løsningen har også bare vært tilgjengelig for kunder i USA. Samarbeidet med Affirm og BNPL via kreditt- og debetkort blir globale. Kanskje innså tech-giganten at den ute i den store verdenen en sjelden gang ikke kunne tilby noe som var bedre enn det som allerede fantes på egen hånd.

På den andre siden vil et BNPL-tilbud via et Visa-kort i Apple Pay kunne bli en formidabel utfordring for både globale og lokale konkurrenter.

Og i den sammenhengen passer det jo at bra at også en Iphone-bruker som i hverdagen bruker pc, både kan betale og utsette betalingen med sin telefon.

SISTE SAKER DU BØR FÅ MED DEG:
Lunar jakter bonusjegere med nytt SAS-samarbeid
Dette blir konsernledelsen i SB 1 Sør-Norge – de fleste kommer fra SR-Bank
Legger nesten 5 milliarder kroner på bordet for Resurs Bank
Lanserer ny ansiktsgjenkjenning for å forhindre KI-relatert svindel
Frende-bankene kjøper Borea: – Vil styrke konkurransekraften til bankene i gruppen
→ (+) Stavanger i rødt, gult og blått
→ (+) Endring i opsjonsordning inkluderer flere fintech-bedrifter
→ (+) Hadde PST, Vipps og NBX på besøk: – Vi har klart mer å lære når det kommer til terrorfinansiering
Skal vurdere om meglere får dele mistenkelige forhold med bankene
Enda en Firi-sjef takker for seg
– Da Bank Norwegian ble tatt av børs, døde mye av interessen for oss andre nisjebanker
Danske Bank uenig i Finansklagenemndas avgjørelse i Vipps-svindel
→ (+) DNB får kritikk i ny tilsynsrapport
→ (+) Endret regelverket etter avgjørelse i Finansklagenemnda

 

Ble dette nyhetsbrevet videresendt til deg?