- FinShift
- Posts
- Onsdag 06.11.2024
Onsdag 06.11.2024
Når et etablert banksamarbeid ikke er nok | Den digitale kvitteringskampen tar fart
Et nyhetsbrev om bank og finans i endring
God morgen!
God morgen. Velkommen til ukens FinShift.
Videresend gjerne også nyhetsbrevet til en venn eller kollega!
Jörgen Skjelsbæk
Journalist i BankShift
I dagens utgave får du lese mer om:
1. Konkurs
2. Kvitteringer
Vil du lese alle BankShifts nyheter som blir omtalt her?
KONKURS
Når et etablert banksamarbeid ikke er nok
Per Nestor Warp og Stian Davidsen startet Axeptia i 2017. Davidsen har vært ute av selskapet en stund, og fredag i forrige uke mot Warp kaste kortene og melde oppbud. Foto: Jörgen Skjelsbæk
Hva er saken? Fredag måtte fintech-selskapet Axeptia Credit Intelligence melde oppbud. Ifølge oppbudsbegjæringen hadde selskapet en gjeld på 700.000 kroner.
Aktiva i selskapet består hovedsakelig av rettighetene til teknologien bak kredittstyringsverktøyet som Axeptia har utviklet. Ifølge bostyrer Karianne Evje Skiaker i Advokatfirmaet Haavind AS har flere interessenter allerede tatt kontakt om et mulig kjøp.
– Vi håper å få en avklaring av et mulig salg i løpet av kort tid, sier Skiaker til BankShift.
Nøyaktig hva som ligger bak oppbudsbegjæringen er ikke kjent. Verken daglig leder og gründer Per Nestor Warp eller styreleder og største investor Peter Tang Thomsen har foreløpig ønsket å kommentere situasjonen.
Hvorfor er dette interessant? I begynnelsen av 2022 ble Axeptia det første eksterne selskapet som fikk distribuere et produkt via Danske Banks bedriftsplattform District.
Først på det norske markedet og et år etterpå ble Axeptias SaaS-løsning for bedrifter, som er opptatt av aktiv kredittstyring, tilgjengelig også for Danske Banks nordiske kunder.
Til tross for at det tok nesten 1,5 år fra intensjonsavtalen mellom fintech og bank ble signert til produktet faktisk ble tilgjengelig i plattformen, har avtalen på mange måter vært et sjeldent eksempel på at det er mulig for stor og liten å finne sammen innen finans.
De gjensidige lovordene har i hvert fall ikke manglet.
– Dette er den første kredittinnsikt- og kreditthåndteringsløsningen i en bedriftsnettbank, kanskje i verden. Jeg kjenner i hvert fall ikke til noen som kan tilby en løsning som ligner det Axeptia har fått til, sa Erling Kristian Kjørsvik, global produkteier i Danske Bank til Shifter i januar 2022.
Han har senere fortalt BankShift at kundene som har tatt i bruk løsningen, ikke har kunne tenke seg å være uten den.
Gründer Per Nestor Warp startet 2024 med å fortelle at fjoråret hadde gitt en inntektsvekst på 30 prosent, og at den første svenske kunden var i ferd med å ta i bruk Axeptias kredittverktøy.
Likevel er det altså «game over» mindre enn et år etterpå.
Nå er FinShift ikke kjent med detaljene rundt konkursbegjæringen, men sett utenfra kan de se ut til at ikke engang en nordisk storbanks egen bedriftsplattform var en sterk nok distribusjonskanal til å generere nok inntekter til oppstartsselskapet.
Med tanke på at samarbeidet mellom Axeptia og Danske Bank på mange måter har vært et skoleeksempel på den typen samarbeid som mange mener kan være med på å løfte fintech-næringen, er det dårlig nytt at det ender med konkurs.
Hva er konsekvensen? At kredittverktøyet til Axeptia bare forsvinner, er lite sannsynlig. At bostyrer allerede har blitt kontaktet av flere interessenter, peker mot at teknologien vil få nye eiere i løpet av kort tid.
Hvem det blir, gjenstår å se, men med tanke på at Danske Bank angivelig har veldig fornøyde bedriftskunder som bruker Axeptia, må banken nok holdes som en knapp favoritt til å ta over.
Relaterte saker
→ Axeptia konkurs - flere er interessert i boet
→ (+) Axeptia: – Når 2024 er over skal vi ha kunder i alle de nordiske landene
→ Danske Bank mener denne startupen har utviklet noe som ingen andre banker har
ANNONSE
BETALING
Den digitale kvitteringskampen tar fart
Norske Receipts og danske Stoebox, som eies av Nets er to aktører som ønsker å løse utfordringen med digitale kvitteringer.
Hva er saken? Kvitteringen er det siste leddet i betalingsprosessen som gjenstår å digitalisere. Det er et utsagn FinShift har hørt fra mange hold de siste årene. Målet handler vel så mye om å spare penger for bedrifter som å gjøre hverdagen litt enklere for folk flest.
Likevel har får vi kunder kjøpskvitteringene i papirform, i overraskende høy grad.
Ifølge betalingsselskapet Nets, altså det Nets som eies av italienske Nexi Group, årlige publikasjon «Nordic Payment Report 2024», skrives det angivelig ut over 300 milliarder kvitteringer globalt i løpet av et år. Flere milliarder av dem i Norden.
Nå mener Nets at det er et skifte på gang. I rapporten kommer det frem at blant kunder i Norge, Sverige og Danmark, ønsker nærmere 60 prosent å få kvitteringen digitalt, mens Finland ligger rett under 50 prosent.
Nordmenn har lenge vært mest opptatt av å få kvitteringene digitalt, men har i år blitt passert av både svensker og dansker. Den viktigste årsaken til at forbrukerne ønsker en digital kvittering er ikke uventet at risikoen for å miste den er mindre.
Interessant nok er butikkenes interesse for å tilby digitale kvitteringer omtrent på samme nivå. 53 prosent av nordiske butikker tilbyr allerede digitale kvitteringer, 5 prosent planlegger å begynne med det mens 42 prosent ikke gjør det.
I en pressemelding selskapet har sendt ut i forbindelse med lanseringen av rapporten, oppfordrer selskapet handels- og tjenstenæringen til å bli enda mer proaktive i bruken av digitale kvitteringer.
Hvorfor er dette interessant? Nets er en av flere aktører som har funnet ut av det kan finnes et marked for å tilby løsninger som samler kundenes digitale kvitteringer på et sted. Nets datterselskap Storebox har som mål å fange opp alle digitale kvitteringer gjennom å integrere verktøyet med butikkenes kassesystemer, slik at kunden ikke skal trenge å søke etter dem i eposter og apper.
Den norske startupen Receipts, som BankShift skrev om i vår, har også til mål om hjelpe folk med å samle kundenes kvitteringer på ett sted. Men nordmennene har valgt en annen vei til målet.
En betydelig mer ambisiøs vei. Kort forklart er idéen til Receipts følgende: Nordmenn skal få muligheten til å si «ja takk til kvitteringer» i banken sin, på samme måte som man i dag sier ja til e-faktura. Når funksjonen er aktivert skal kvitteringen automatisk kobles til transaksjonen i bankkontoen og bli tilgjengelig omtrent som et vedlegg til e-fakturaen.
Daglig leder i Receipts, Alistair de Villiers, sa at selskapet var i ferd med å løse et problem som store internasjonale aktører har brukt flere tiår på å løse, og at det å jobbe med banker og leverandører av kassesystem i stedet for direkte med butikkene, har gjort det mulig å gå et skritt lenger enn andre aktører.
Hva er konsekvensen? Som med alle endringsprosesser, vil adopsjonen av digitale kvitteringer helt garantert ta lenger tid enn hva optimistene tror, både for butikker og kunder.
Men FinShift ser frem til den dagen det finnes en enkel løsning å ta i bruk. Og fikk vi velge, høres banken ut som det mest naturlige stedet å samle kvitteringene.
Relaterte saker
→ Nordic Payment Report 2024
→ (+) Dette selskapet sørger for å sende alle kvitteringer rett til nettbanken din
→ (FinShift) Skal Receipts få kvitteringen på at de har tenkt rett?
SISTE SAKER DU BØR FÅ MED DEG:
→ (+) Utfordrerbanken bygde KI-drevet kontofon på tre uker
→ Han jobber med de yngste bank-kundene: Her er de viktigste lærdommene
Strise og Stacc inngår samarbeid: – Finansiell kriminalitet er ikke bare et regulatorisk problem
→ Meglertopp blir styreleder i Eilin Schjetnes boligfinansieringsstartup
→ Ny fintech-satsing skal gjøre Intrum til mer enn bare innkasso
→ (+) Han er eneste nordmann i en global ekspertgruppe som skal gjøre det enklere for bankene å rapportere på bærekraft
→ (+) Eika har passert 200.000 spareavtaler: – Et marked i sterk vekst
→ (+) Forventer kapitalsynergier på 300 millioner
→ Har solgt dårlige lån for flere hundre millioner kroner – nå utgjør bedrift og bolig halvparten av Instabanks utlån
→ (+) Frontet sørlandsbanken med Oslo-bilde: – Bevisst strategi, mener PR-topp
→ (+) Strise feiret med fullsatt podcast: – Det er jo «The Laundry» som har gjort oss kjent
Ble dette nyhetsbrevet videresendt til deg?